Monografia

Właściwości antyoksydacyjne naparów kwiatów nasturcji większej

Nasturcja większa (Tropaeolum majus L.) jest rośliną występującą w Europie, również w Polsce. Jej kwiaty charakteryzują się wysoką zawartością witamin, minerałów oraz związków bioaktywnych. Surowiec ten wykazuje właściwości przeciwskurczowe, antyseptyczne, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antyoksydacyjne. Zawartość związków biologicznie czynnych, warunkujących właściwości prozdrowotne roślin, zależy od wielu czynników. Celem niniejszych badań było sprawdzenie wpływu temperatury przygotowywania naparów z kwiatów jadalnych na zawartość w nich polifenoli oraz ich potencjał antyoksydacyjny. Materiał badawczy stanowiły kwiaty nasturcji większej. Ze zliofilizowanego materiału roślinnego sporządzono napary w temperaturach: 25°C, 70°C, 80°C, 90°C. Zawartość polifenoli oraz aktywność antyoksydacyjną naparów oznaczono metodą spektrofotometryczną. Wykazano, że zawartość polifenoli, jak i procent inhibicji DPPH był najwyższy w temperaturze 90°C. Ze względu na zawartość składników należących do grupy polifenoli oraz potencjał antyoksydacyjny naparów, kwiaty tej rośliny mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób o podłożu wolnorodnikowym.